menu
 winkelmandje 

De bende van Lijp Kot

Wim Bos

Een superspannend historisch jeugdboek over een Amsterdamse dievenbende

Amsterdam, achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar eerder vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Al mist hij zijn pa, zijn leven is zo slecht nog niet, zeker niet sinds hij een baantje heeft als bezorger op de vismarkt.

Maar dan slaat het noodlot toe. In een steeg waar hij net vis heeft afgeleverd, vindt Pontus een halfdode man – en voor hij het weet wordt hij beschuldigd van moord en moet hij uit handen zien te blijven van de schout en zijn rakkers.

Gelukkig vindt hij een schuilplaats bij de excentrieke bandiet Lijp Kot en de mooie Meintje, maar daarvoor moet hij zich wel bij hun boevenbende aansluiten. Terwijl zijn vader hem zo op het hart had gedrukt om zich nooit tot stelen te verlagen.

Hoewel Lijp en Meintje en hun kompanen hem een nieuw thuis bieden, valt het bendeleven Pontus steeds zwaarder. Zal hij zijn naam en eer kunnen herstellen?
Info van de uitgever
[Lemniscaat, 2015]


NBD Boekbespreking
Door een ongelukkig toeval wordt Pontus verdacht van moord en in de boeien geslagen. Hij ontsnapt en vindt onderdak bij een stelletje beroepsdieven. Even lijkt hij veilig. Maar het is de vraag of zijn nieuwe vrienden wel zo betrouwbaar zijn als ze doen voorkomen. Spannend verhaal over een jongen in het Amsterdam van de 18e eeuw, dat van het begin tot het eind blijft boeien. Het bedenkelijke milieu waarin Pontus terechtkomt wordt heel beeldend beschreven. Pontus en de door hem zeer bewonderde Meintje zijn twee vindingrijke kinderen die ogen en oren goed open houden. In goed lopende, heldere zinnen, waarbij indien nodig ouderwetse woorden worden gebruikt, die in een verklarende woordenlijst achter in het boek worden toegelicht, ontrolt zich een verhaal met een authentiek tintje, dat toch heel erg eigentijds is geschreven. Het omslag van dit debuut toont een levendig kijkje van het werkterrein van Pontus. Warm aanbevolen voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

De bende van Lijp Kot

Wim Bos · alles van deze auteur 

€ 16.95

ISBN 9789047705864