menu
 winkelmandje 

De baas over je lijf

over bloot, aanraken en grenzen

Melanie Meijer (e.a.)

Wanneer is lichamelijk contact gewenst en wanneer niet? Hoe benoem je geslachtsdelen? Wat doe je als je geen kus wilt geven of je piemel niet wilt laten zien?

Kleuter Luuk en peuter Roos doen heel gewone dingen. Ze gaan naar het zwembad, spelen buiten, maken ruzie, lossen het weer op en kijken aan het eind van de dag nog even rustig tv. Ook, of misschien wel juist, binnen deze gewone context komen bovenstaande vragen langs. Het gewone van de situaties maakt onderwerpen als bloot, aanraken en grenzen aangeven makkelijker bespreekbaar, thuis, op school en in de kinderopvang.

Eerder verschenen de verhalen in drie afzonderlijke prentenboekjes: In je blootje, Dat is fijn en Nee zeggen mag.

De baas over je lijf geeft een handvat om met jonge kinderen over gewenst en ongewenst lichamelijk contact te praten.
info van de uitgever
[Nino, 2015]

NBD Biblion bespreking
Handzaam prentenboekje over bloot, aanraken en grenzen. De uitgaven 'In je blootje: over bloot en lichaam', 'Dat is fijn: over aanraken' en 'Nee zeggen mag: over grenzen aangeven'* zijn hierin gebundeld. Ze helpen jonge kinderen en volwassenen met elkaar in gesprek te gaan. In 'In je blootje' gaan Luuk en Roos zwemmen. Na het zwemmen douchen ze en gaan ze naar bed. Aan het eind worden hun lichaamsdelen benoemd. Doel van het verhaal: praten over je lijf en bloot zijn. In 'Dat is fijn' worden Roos en Luuk geknuffeld door mama en hebben ze ruzie in de speeltuin. Op de laatste bladzijden staan enkele tekeningen met de vraag: Wat vinden Luuk en Roos fijn? Het verhaal gaat over prettig en onprettig lichamelijk contact. In 'Nee zeggen mag' wil een buurjongen Luuks piemel zien en wil tante Tilly een kus van Roos. De kinderen zeggen 'nee' en vertellen het aan moeder. Het verhaal eindigt met 'het nee-lied' met als doel: het stellen van eigen grenzen. De verschillende onderwerpen komen op een natuurlijke manier aan bod. De verhaaltjes kunnen gewoon gelezen worden of bieden aanknopingspunt tot verder praten. De prenten, deels met waterverf ingekleurde pentekeningen, zijn rustig en herkenbaar voor de doelgroep. Vanaf ca. 2 t/m 5 jaar.

De baas over je lijf

over bloot, aanraken en grenzen

Melanie Meijer (e.a.) · alles van deze auteur 

€ 24.00

ISBN 9789085606703