menu
 winkelmandje 

Dat nare gevoel

over seksueel misbruik en wat je ertegen kunt doen

Martine Delfos

Seksueel misbruik is een vervelend, maar belangrijk onderwerp. Misbruik betekent dat iemand iets doet tegen de zin van een ander; op een onplezierige manier macht uitoefent over een ander. Die ander vindt dat niet prettig, wil het niet, maar weet vaak niet goed hoe hij of zij het tegen moet houden.Op welke manieren seksueel misbruik kan plaatsvinden en wat je ertegen kan doen is te lezen in Dat nare gevoel. Het is bedoeld voor kinderen en jongeren in de hoogste groepen van het basisonderwijs en de brugklas van het voortgezet onderwijs.

Uit Dat nare gevoel: Het is pas verkeerd als jij iets niet wilt en je niet goed weet hoe je het tegen moet houden. En het is helemaal verkeerd als de ander de baas speelt en zijn zin doordrijft.

Je mag altijd nee zeggen tegen seksuele spelletjes waar je geen zin in hebt. Altijd, ook als je er leuke cadeautjes voor hebt gekregen. Het is alleen slimmer om de cadeautjes van zo iemand niet aan te nemen!

Maar wat je ook zelf doet of hebt gedaan, je hebt er altijd recht op om geen seksueel misbruik mee te maken en je hebt recht op seks als je dat wilt, en nooit als plicht.
Info van de uitgever
[Uitgeverij SWP, 2e herziene druk 2011]

NBD|Biblion recensie
In dit vierkante, handzame boek is het de schrijfster wederom gelukt om een lastig, beladen en gevoelig thema voor kinderen in een vorm te gieten. Zij informeert lezers, zowel jongens als meisjes en hun (professionele) opvoeders en verzorgers, neemt ze serieus en helpt ze op weg om benodigde stappen te gaan zetten. In korte hoofdstukken komt de thematiek duidelijk en compact aan de orde: wat is het, wie doet het, schaamte, wat je er aan kunt doen en ik wil dit niet! Het boek is warm geillustreerd met kleine waterverfillustraties in bruintinten. Achterin staan nuttige adressen, informatie voor volwassenen, een woordenlijst en informatie over de auteur (biopsycholoog). Tussen alle informatie door komt iedere keer de geruststellende en troostende boodschap: volg je gevoel! Zelfs al ben je jong, jij (de lezer) voelt aan of de seks (in alle soorten en variaties) naar of goed is. Kom op voor je gevoel, zeg nee, praat er over met anderen! Dit is de tweede, ook inhoudelijk, herziene druk. Een must voor iedere school, opvang, bieb en jeugdvereniging. Belangrijk voor iedere jongere die in een levenssituatie gevangen zit en alle hulp kan gebruiken. Vanaf ca. 11 jaar.

Dat nare gevoel

over seksueel misbruik en wat je ertegen kunt doen

Martine Delfos · alles van deze auteur 

€ 13.00

ISBN 9789085605935