menu
 winkelmandje 

Chanti

Piano solo

Annelies Rhebergen

Voorwoord

Dit pianostuk draag ik op aan Chantal Heijdeman, euritmiste. Door middel van euritmie wordt een muziekstuk zichtbaar gemaakt. Zij heeft mij in aanraking gebracht met de vooroefening die euritmisten (bewegingskunstenaars) doen, wanneer zij zich voorbereiden, afstemmen, op een muziekstuk.

De vooroefening bestaat uit de dalende septiem b1 - c1. Dan de stijgende terts naar e1, vervolgens terug naar b1, waardoor de stijgende kwint hoorbaar wordt. Dit wordt drie keer herhaald.
Dit motief heeft zo'n indruk op mij gemaakt dat ik hierover een concert voor twee piano 's heb uitgewerkt. De titel van dit concertino is ”Ruimte”. Totaal onverwacht, ik dacht dat het al klaar was, kwam er nog een coda.

Dit muziekstuk, ”Chanti”, is een bewerking van het coda van ”RUIMTE”. Chanti moet aandachtig gespeeld worden. De pianist krijgt een grote vrijheid om het naar eigen inzicht te spelen. Mijn ervaring is, dat je van de ene klank naar de volgende al kunt voorvoelen hoe deze zal klinken. Het is wel de bedoeling om deze muziek harmonieus te spelen.
Annelies Rhebergen - Traanman


Over haar werk zegt de componiste:
”Eveneens componeer ik niet vanuit een gedicteerd schema, of een toonsoort of uit de dictatuur van maatstrepen. De klank is vrij en vindt haar eigen weg. Ik ben ervan overtuigd dat er overal muziek is, toon, trilling, klank. Als de dirigent een toon aangeeft, is het besef van de toon er al voordat deze gezongen wordt. Het gaat erom je hiervan bewust te worden. Ik heb vaak het gevoel dat we de materie - dat wat ingewikkeld en ingeklonken is - weer vrij moeten maken. Bij mij begint dat soms met een enkele toon, een interval, een idee. En dan ontwikkelt zich dat verder. Ik hoef bij wijze van spreken de muziek alleen maar op te schrijven. En als het stagneert, neem ik een pauze en laat het los. Later bevraag ik de compositie: Hoe wil je verder? Wat wil je dat ik doe? Soms zeg ik dat hardop, denk het dus niet alleen in mijn hoofd, maar spreek ik het luid uit. Als ik de vraag uitspreek, is het alsof de vraag duidelijker bestaat. Vervolgens wacht ik en sta open voor wat er komt.”

<a href='http://home.planet.nl/~giele391/anneliesrhebergen.htm' target='_blank'>home.planet.nl/~giele391/anneliesrhebergen.htm</a>

[info van de uitgever]

Chanti

Piano solo

Annelies Rhebergen · alles van deze auteur 

€ 7.95