menu
 winkelmandje 

Bulgaarse iconen en manuscripten

Emmy Barouh e.a.

Deze tentoonstelling toont uitzonderlijke iconen van de 4de tot het einde van de 18de eeuw, rijk bewerkt religieus zilverwerk en cultusvoorwerpen. De meeste van deze religieuze kunstschatten worden bewaard in het Nationaal Historisch Museum van Sofia en in talrijke kloosters. Belangrijke manuscripten uit de Nationale Bibliotheek van Sofia, die aantonen hoe het cyrillische schrift zijn ontstaan vond in Bulgarije, worden eveneens tentoongesteld.

info van de uitgever
[Europalia, 2002]

NBD Biblion bespreking
Tot begin 2003 is er in Brussel een tentoonstelling van Bulgaarse kerkelijke kunst. Bulgarije heeft een uiterst roerig verleden, en er is bij ons relatief weinig bekend over het Bulgaarse erfgoed. Enkele uitstekende, korte inleidingen plaatsen de voorwerpen in een, soms verrassend, historisch perspectief, en geven een globale, maar heldere geschiedenis van Bulgarije.
Bij de verschillende onderdelen van de tentoonstelling (Ikonen, Beeldhouwkunst, Edelsmeedkunst, Liturgische gewaden en Manuscripten) staat telkens een kernachtige inleiding.
De afgebeelde voorwerpen zijn veelal verrassend, en staan gelukkig meermalen full-page in kleur afgedrukt. Bij elk onderdeel vinden we onbekende objecten: een prachtige 19de eeuwse Nicolaas-ikoon, reliekschrijnen in de vorm van een basiliek of mannenhoofd, 16de eeuwse manuscripten met heel sierlijk vlechtwerk-decoratie, een prachtig gebeeldhouwde (= zeldzaam!) houten deur, enz. Chronologisch overzicht en lexicon.

Bulgaarse iconen en manuscripten

Emmy Barouh e.a. · alles van deze auteur 

€ 9.90

ISBN 9789053494028