menu
 winkelmandje 

Bruegel

Ziener voor alle tijden

Harold van de Perre

Was Pieter Bruegel de Oude een 'late middeleeuwer'? Een humanist? Een realist? Een spotvogel of een moralist? Geen enkele schilder wordt zo tegenstrijdig onthaald als Bruegel.
Harold Van De Perre is de eerste beeldende kunstenaar die een boek schrijft over de grootmeester. Naast de bestaande kunsthistorische benaderingen brengt hij zijn aanvullende, vernieuwende visie. Zijn boek is een beeldessay: hij kijkt met de ogen van een schilder naar de picturale, coloristische en compositorische kwaliteiten van Bruegels werk.
Hoe lost Bruegel vormproblemen op? Waartoe leidt een vergelijking tussen de kunst van Bruegel en die van schilders uit andere tijden? Hoe gedragen de beelden van Bruegel zich naast fotobeelden uit de 20ste eeuw? Voorbij de louter kunsthistorische invalshoek, staat de auteur vooral stil bij de tijdloze, beeldende taal in Bruegels schilderijen.
info van de uitgever
[Davidsfonds, 2007]


NBD Biblion bespreking
Dit Bruegelboek van Harold Van de Perre, o.m. scenarist van een bekroonde BRTN-reeks over Van Eyck, Bruegel en Rubens, is opgevat als een beeldessay, met vele prachtige afbeeldingen en niet meer tekst dan nodig. Bruegel komt daaruit naar voren als een unieke schilder, die mens en natuur niet bekijkt vanuit een cultureel-filosofisch kader, maar net de naakte werkelijkheid lijkt te willen weergeven. Die houding uit zich in een hoogstpersoonlijke stijl, waarbij ieder vormprobleem zijn eigen oplossing krijgt. Aan de hand van overtuigende voorbeelden zet Van de Perre de lezer op weg om zelf gerichter te gaan kijken. Het boek eindigt met een reeks treffende collages, waarin fragmenten uit Bruegels grootse visioenen, zoals 'Triomf van de dood', in of naast krantenfoto's van excessen uit de 20e eeuw zijn gemonteerd. Ze illustreren Van de Perres beleving van Bruegel als 'ziener voor alle tijden'. Dat alles wordt ondersteund met annotaties in de marges en een bibliografie. Dit schijnbaar toegankelijke boek groeit naarmate je erin kijkt en is een absolute aanrader. Luxueus uitgegeven.

Bruegel

Ziener voor alle tijden

Harold van de Perre · alles van deze auteur 

€ 19.90

ISBN 9789058264671