menu
 winkelmandje 

Boeddhistische volksverhalen

uit het oude Ceylon

Dick de Ruiter (samensteller)

De verhalen in dit boek worden al eeuwenlang aan het gewone volk verteld door de boeddhistische monniken op Ceylon, op warme vollemaansnachten voor de heilige dag. Ze werden in het Singalees verteld en de verzen werden vaak in het Pali, de heilige taal van de boeddhisten, voorgezongen en dan weer vertaald in het Singalees. Dit gebruik gaat zeker driehonderd jaar terug.
Oorspronkelijk zijn de vertellingen al honderden jaren oud, wellicht zelfs nog ouder dan de tijd waarin de Sakya, de Boeddhistische leer, begon. Sommige zijn zelfs zeer waarschijnlijk in India geïntroduceerd vanuit andere landen. Andere zijn duidelijk geheel boeddhistisch van origine. Maar alle Jataka's zijn geadopteerd in de oudst bekende traditie van Boeddhistische lering. Nog steeds vinden ze een gewillig oor bij de oorpronkelijke bevolking van Ceylon.
De verhalen gaan over de levens van de Bodhisatta, dat wil zeggen de Boeddha van vóór zijn verlichting. Sommige verhalen lijken op sprookjes, andere zijn uit het plattelandsleven gegrepen van eeuwen geleden. Maar alle Jataka's hebben een duidelijke moraal. Soms verborgen, soms overduidelijk.

[Binkey Kok Publications, 2004]

NBD/Biblion-bespreking:
Na een korte algemene situatieschets van Sri Lanka volgen 32 vertellingen die een eeuw geleden zijn opgetekend in het Engels en nu omgezet zijn in eenvoudig Nederlands. Een mondiaal kenmerk van sprookjes en volksvertellingen is dat het Goede de krachten van het Kwaad verdringt, de underdog tegen de verwachting in wint, geliefden elkaar uiteindelijk krijgen, list superieur is aan macht en geweld, eenvoud wordt beloond en prinsen en prinsessen in ruime mate figureren in de verhalen. Datzelfde geldt voor het oude Sri Lanka. De meeste verhalen zijn universeel van karakter en vertonen geen typisch boeddhistische signatuur. Van alle verhalen wordt de streek van herkomst vermeld. Met verklarende noten.

Boeddhistische volksverhalen

uit het oude Ceylon

Dick de Ruiter (samensteller) · alles van deze auteur 

€ 7.90

ISBN 9789074597791