menu
 winkelmandje 

Aladdin

Sjoerd Kuyper

Aladdin loopt door de straten en steegjes van Istanbul, die grote stad in Turkije. Hij is zestien, Aladdin, maar hij lijkt tachtig. Hij loopt krom van ellende. Hij haat de zon die op hem schijnt.
In zijn hoofd, dat was gemaakt voor mooie dromen, kruipen duiveltjes uit hun ei.
In het Topkapipaleis vindt Aladdin een stoffige oude fles. Wanneer hij het vuil wegveegt om het etiket te kunnen lezen, knalt de kurk uit de hals van de fles ...
Voor deze sprankelend moderne versie van de beroemde vertelling over Aladdin en de wonderlamp stofte Sjoerd Kuyper het oorspronkelijke verhaal flink af. Elk van de achttien hoofdstukken in dit boek werd geïllustreerd door een vooraanstaand kinderboekillustrator.

info van de uitgever
[Hoogland & van klaveren, 2019]

NBD Biblion bespreking
De 16-jarige Aladdin bezoekt in Istanbul het Topkapipaleis, laat zich insluiten en wordt 's nachts door een dikke suppoost betrapt. Van hem moet hij door een scheur in de muur naar een ruimte waar een fles staat die hij wil hebben. Aladdin veegt het stof van de fles en dan verschijnt de djinn die zijn wensen zal vervullen. Het begin van een wonderlijk, fantasierijk verhaal over de belevenissen van Aladdin zo'n vierhonderd jaar vroeger. Sjoerd Kuyper heeft zich bij het bewerken van het oorspronkelijke verhaal veel vrijheden toegeëigend en terecht, want hierdoor is een sprankelende, literaire en levendige nieuwe vertelling ontstaan, met voldoende allusies naar het traditionele verhaal. Erg mooi is hoe Kuyper verleden en heden met elkaar weet te verbinden. Elk van de achttien hoofdstukken is geïllustreerd door een vooraanstaand kinderboekillustrator. Alle illustratoren weten de oosterse sfeer van het verhaal heel goed te treffen en ondanks de verschillende illustratietechnieken is het boek toch een geheel. Dat is ook te danken aan een mooie vormgeving. Een bijzonder geslaagd boek. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

Aladdin

Sjoerd Kuyper · alles van deze auteur 

€ 17.95

ISBN 9789089673053