menu
 winkelmandje 

Ongrijpbaar is de Ganges

Wedergeboorte van de Boeddha

Jataka

Deze verhalenbundel, rechtstreeks vertaald uit het Pali, bestaat voor het merendeel uit dierfabels, en maakt deel uit van de oudste bewaard gebleven redactie van de boeddhistische canon, die voor het eerst werd opgetekend - na bijna vijf eeuwen van mondelinge overlevering - op Sri Lanka, kort voor het begin van onze jaartelling. De hier verzamelde verhalen vertegenwoordigen een selectie uit de zogenaamde jataka's en zijn terug te vinden in de Khuddaka-Nikaya van de Sutta-Pitaka.

Jataka betekent geboorteverhaal. Formeel verhaalt elk jataka van een episode uit een vroeger leven van de Boeddha toen deze nog de bodhisattva was, een wezen op weg naar verlichting. De historische Boeddha zou deze verhalen verteld hebben ter illustratie van een zedenles. Tezamen vormen deze jataka's, die vaak zijn doorweven met verzen, een bonte verzameling verhalen die tot diverse genres behoren, maar die, aangezien een moraal onontbeerlijk is, tevens altijd het karakter hebben van een fabel. Zij zijn vaak licht van toon, levendig en spontaan verteld.

In een uitvoerige inleiding gaat de vertaalster in op de herkomst van deze fabels, hun karakter en vorm, terwijl ze ook een samenvatting geeft van de belangrijkste aspecten van de boeddhistische leer.
Info van de uitgever
[Uitgeverij Asoka, 2002]

NBD Biblion bespreking
In de gedegen inleiding (37 p.) gaat de inleidster in op de oorsprong, doelstelling en opbouw van deze fabels, jataka's (geboorteverhaal) genoemd. In boeddhistische verhalen nemen vooral dieren een belangrijke plaats in vanwege hun vaak menselijke trekken. In elk verhaal wordt een vorig leven van de Boeddha beschreven toen hij als dier op aarde was.
Het dier dat als bodhisattva (een wezen dat later een boeddha wordt) wordt beschreven, laat altijd zien hoe je een goed leven dient te leiden. Elk verhaal bevat dan ook een levensles waarin eigen verantwoordelijkheid een belangrijke plaats inneemt. De auteur heeft de verhalen ingedeeld naar in het boeddisme belangrijke thema's als mededogen, vriendschap, gelijkmoedigheid. De toonzetting van de verhalen is licht en levendig en ze zijn met humor beschreven. Voorin een zwartwitfoto van een antiek beeld van de bodhisattva. Bevat noten, woordenlijst en bibliografie.

Ongrijpbaar is de Ganges

Wedergeboorte van de Boeddha

Jataka · alles van deze auteur 

€ 9.90

ISBN 9789056700713