menu
 winkelmandje 

Odysseus

Simone Kramer

Nadat Troje is gevallen, keren de Grieken huiswaarts. Voor Odysseus, koning van Ithaka, gaan er tien jaren voorbij voor hij na talloze omzwervingen weer voet aan land zet op zijn eiland. En dat is geen dag te vroeg, want meer dan honderd mannen dingen naar de hand van zijn vrouw en eten al zijn voorraden op.
Tijdens zijn jarenlange omzwervingen moet Odysseus heel wat doorstaan. Hij ontsnapt met zijn manschappen ternauwernood aan een wrede Kykloop, en hij wordt door de tovenares Kirke naar het dodenrijk gestuurd. Hij moet langs de Sirenen zien te varen, die elk schip op de klippen doen slaan. Hij verliest zijn vloot en uiteindelijk ook zijn eigen schip, en dreigt in de grot van de nimf Kalypso de tijd te vergeten...
info van de uitgever
[Ploegsma, 5e druk 2015]


NBD Biblion bespreking
De verhalen over de moeizame terugreis van de Griekse held Odysseus na de val van Troje zijn in de oudheid bezongen door de dichter Homerus, in de Odyssee, het epos dat talloze generaties scholieren zoveel hoofdbrekens heeft bezorgd, maar nog steeds lezers blijft boeien. De schrijfster heeft ook andere navertellingen van Griekse mythen gepubliceerd. Zij heeft een vlotte pen. Hierdoor is het verhaal over Odysseus zeer toegankelijk geworden voor hedendaagse lezers, inclusief de passages over de goden en de onderwereld, die toch een heel ander wereldbeeld weerspiegelen dan het onze. Het verhaal wordt vrij getrouw gevolgd, maar mist de poëtische kracht van het origineel. Bij de vlotte schrijfstijl behoren de in komische stijl getekende illustraties. De weergave van de Griekse namen is volgens het Grieks en niet het Latijn (afgezien van Apollo). Achterin een lijst van namen met korte uitleg. Het boek is leuk en spannend om te lezen en een goede stimulans voor kinderen om zich voor de Griekse mythen en sagen te interesseren. Heruitgave met softcover en illustraties in zwart-wit in plaats van in kleur zoals in de oorspronkelijke uitgave. Vanaf ca. 10 jaar.

Odysseus

Simone Kramer · alles van deze auteur 

€ 14.99

ISBN 9789021674995