menu
 winkelmandje 

Heidi

Maja Dusíková

Weeskindje Heidi is dolblij als ze bij haar grootvader in de bergen mag wonen. Maar het geluk duurt niet lang, want haar tante komt haar halen en neemt haar mee naar de grote stad. Daar vindt Heidi een nieuwe vriendin, Klara, die in een rolstoel zit. Heidi krijgt verschrikkelijk heimwee, en ze wil niets liever dan teruggaan naar opa in de bergen...

Met dit prentenboek komt het beroemde verhaal over het weeskindje Heidi ook voor jonge kinderen tot leven. Het laat hen op een subtiele manier kennismaken met de thema's heimwee en vriendschap. De tekst is niet te lang en het boek heeft een mooi groot formaat, waardoor de afbeeldingen nog beter tot hun recht komen.
Maja Dusíková, bekend van Sint-Maarten en het beertje, weet met haar illustraties in zachte tinten aquarelverf van Heidi een sfeervol prentenboek te maken.
Info van de uitgever
[De Vier Windstreken, 2009]

NBD Biblion bespreking
Na de dood van haar ouders wordt de kleine Heidi bij haar grootvader, die in de bergen woont, gebracht. Na enkele maanden gaat ze naar de stad als vriendinnetje voor de gehandicapte Klara. Daar wordt ze ziek van heimwee, ook al geeft een man haar een paar katjes. Tenslotte begrijpt de dokter dat Heidi terug moet naar opa in de bergen. Daar komt Klara in de zomer logeren en sterkt zo aan dat ze haar rolstoel niet meer nodig heeft. Prentenboek met een zo sterk verkorte tekst van het klassieke jeugdboek van de Zwitserse schrijfster (1827-1901) dat de gebeurtenissen soms wel erg snel op elkaar volgen. Zo komt Klara op een pagina Heidi bezoeken, gooit Heidi's vriendje Klara's rolstoel uit jaloezie de afgrond in en knapt Klara zo sterk op dat ze die rolstoel niet meer nodig heeft: ze kan weer lopen. De lieve, romantische aquarellen met een ouderwetse sfeer lopen soms door over twee pagina's. Er zijn details te zien als een eekhoorn, vogels, konijnen. In de tekst wordt een rond gat in het dak genoemd, op de illustratie zit dat gat in de muur. De zinnen zijn eenvoudig en kort. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Heidi

Maja Dusíková · alles van deze auteur 

€ 15.95

ISBN 9789051161083