menu
 winkelmandje 

Gips

Anna Woltz

Eén dag. Eén ziekenhuis. Bergen sneeuw. En een beetje bloed.
Fitz is woedend. Haar ouders zijn net uit elkaar en het liefst zou ze helemaal niet bestaan. Maar dan raakt haar zusje gewond. In het ziekenhuis ontmoet Fitz een geheimzinnige jongen van vijftien en voordat ze het weet verzint ze een romantisch plan voor een verpleegster, steelt ze gips en wordt ze per ongeluk zelf verliefd. Want je kunt voor altijd in de wachtkamer blijven zitten, maar je kunt ook dapper zijn.
info van de uitgever
[Querido, 2016]

NBD Biblion bespreking

Fitz (12, ik-figuur) belandt met haar vader en zusje Bente op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis als Bente door een val een vingertopje kwijtraakt. Fitz is woedend, omdat haar ouders gaan scheiden. Ze voelt zich verraden en doet vanuit die emotie allerlei dingen die ze anders nooit zou durven, zoals door het ziekenhuis zwerven, een grievende boodschap op haar gezicht kladden met onuitwisbare stift (waardoor ze gemaskerd moet rondlopen) en gips stelen.
Samen met een knappe, geheimzinnige jongen en een heel kordaat, wereldvreemd meisje beleeft ze een bijzondere dag, waarin ze zich leert uitspreken en meer begrip krijgt voor de keuze van haar ouders. De achtbaan van emoties waar Fitz doorheen gaat, wordt met inlevingsvermogen en humor beschreven. Het ziekenhuis als decor is origineel gekozen en levensecht beschreven.
Fitz is een ontwapenend personage van wie je door haar maffe, onbeholpen acties wel moet gaan houden. Twintigste boek van deze auteur, wiens boek 'Mijn bijzonder rare week met Tess' in 2014 werd bekroond met de Vlag en wimpel. Geslaagd verhaal voor lezers vanaf ca. 10 jaar.

Marije van der Schaaf

Gips

Anna Woltz · alles van deze auteur 

€ 16.99

ISBN 9789045117829