menu
 winkelmandje 

ABC Antroposofie - Zomernieuws

Mailing van ABC Buitenlands
Verzonden op 7 augustus 2019

Al sinds onze oprichting in 1989 is ons bedrijf(je) op een bijzondere manier vormgegeven, namelijk zó dat het nooit privé-eigendom kan worden. Daarvoor hebben we gekozen omdat deze opzet verhindert dat privébelangen (en daarmee de minder aangename trekjes die we als mens nu eenmaal in ons dragen) in het bedrijf een rol gaan spelen. Ons streven is niet om eindeloos winst te maken - maar om antroposofische boeken uit te geven (via onze uitgeverij) en laagdrempelig beschikbaar te maken (via onze webwinkel). 

Als het moment aangebroken is dat de huidige ondernemers niet meer verder kunnen, of willen, zoeken we een nieuwe ondernemer die bij gebleken geschiktheid het bedrijf voortzet - zonder dat het bedrijf verkocht wordt (want dat kost alleen maar geld dat uiteindelijk door leveranciers, medewerkers of de klant opgebracht moet worden). 

Zo proberen we te werken in overeenstemming met de principes van een gezonde economie, zoals Rudolf Steiner die 100 jaar geleden al beschreef. - En het mooie is: onze 'bijzondere vorm' wordt steeds minder bijzonder. Afgelopen zaterdag verscheen er in NRC een groot artikel over deze vorm van omgaan met het eigendom van bedrijven. Daar werd inzichtelijk gemaakt dat deze vorm van ondernemen een halt toeroept aan allerlei (heel) kwalijke praktijken van de huidige economie. Bedenkt u maar eens wat het pure winstbejag (met het principe van het privé-eigendom als middel) wereldwijd veroorzaakt... - uitbuiting van mensen, vernietiging van de aarde, en meer.

Twee van de vier in NRC geportretteerde bedrijven (Odin en The Shore) zijn onze 'zusterbedrijven': in de Stichting Sleipnir werken wij met deze en andere bedrijven samen aan een andere economie.

Dat deze opzet in NRC zoveel serieuze aandacht krijgt, dat noemen wij zonnig zomernieuws!

KLIK HIER om het NRC-artikel te lezen.

Een bedrijf is 'van zichzelf'
Een bedrijf dat geen privé-eigendom is, is 'van zichzelf'. Het eigendom van ons bedrijf is in handen van Stichting Sleipnir en daarmee onverkoopbaar. Het reilen en zeilen van ons bedrijf is in handen van John Hogervorst en Gesien Broekhuijsen, de beherende vennoten. Zij proberen het bedrijf een duurzame toekomst te geven - en dat lukt alleen wanneer de behoefte van de klant goed 'beluisterd' en 'geproefd' wordt. De betrokkenheid van de klant is de verbinding naar de toekomst.
Met een deel van de klanten is er nog een andere verbinding: via de Nearchus Consumenten Kring maken zij het mogelijk dat we (steeds meer) nieuwe titels kunnen uitgeven. Op basis van het door deze Kring voorgeschoten geld, kan de drukkersrekening voor nieuwe uitgaven betaald worden. Op dit moment (stand van 5 augustus) hebben de 223 leden van de Nearchus Consumenten Kring een bedrag van € 13.699 ingelegd.
Met een bedrag van € 50,00 (dat u gewoon kunt gebruiken om in onze webwinkel te winkelen) treedt u toe tot de consumentenkring en draagt u bij aan het verschijnen en beschikbaar zijn van antroposofische literatuur.

KLIK HIER om meer te lezen over het waarom en hoe van de Nearchus Consumenten Kring.

Dit alles vraagt om een zonnige zomeractie. 
Rudolf Steiners gedachten over een andere economie zijn deel van wat hij als de sociale driegeleding naar voren bracht. Daarin staan vrijheid, gelijkheid en broederschap centraal: vrijheid voor de individuele ontwikkeling en ontplooiing van ieder mens; gelijkheid voor allen in de zeggenschap over wetten en regels, rechten en plichten; broederschap in een economie van samen werken en samen delen.

Tot en met zondag 11 augustus ontvangt u uw bestelling zonder verzendkosten thuisgestuurd wanneer u éénm (of meer natuurlijk) van de uitgaven bestelt in de rubriek Sociale Driegeleding.
(Geldig binnen Nederland, onze klanten buiten Nederland ontvangen € 2,00 korting op de kosten van verzending).

Hier enkele titels uit deze rubriek:

Vrij, gelijk & samen
op weg naar een betere wereld
Rudolf Steiner

De betekenis van Rudolf Steiners gedachtegoed over ’een betere wereld’ (dat is een samenleving die zo is ingericht dat aan ieder mens ’recht’ gedaan wordt) is nog maar nauwelijks ontdekt. De sociale driegeleding is geen abstract programma en geen utopie maar een begaanbare weg die in het hier en nu begint. In de twee voordrachten in deze uitgave wordt de sociale driegeleding vanuit verschillende perspectieven beschreven. Daarmee is dit boekje een bruikbare inleiding voor ieder die op weg wil naar een betere wereld.
(paperback, 82 pagina’s)
€ 12,75

klik hier voor meer informatie

Samenwerken in de economie
Rudolf Steiner over associaties
Rudolf Isler (red.)

Om tot een gezonde economie te komen is het noodzaak dat het algemeen belang, en niet het eigenbelang, centraal komt te staan. Daartoe zouden nieuwe vormen van samenwerking in de economie geschapen moeten worden: de associaties. Welke taken hebben deze associaties en hoe kunnen ze werkelijkheid worden?
Rudolf Isler maakte een samenstelling van tekstfragmenten van Rudolf Steiner die hij inleidt en met elkaar verbindt.
(pocket, 81p)
€ 8,50

klik hier voor meer informatie

Sociale driegeleding
Wat, hoe & waarom
John Hogervorst

Een bundel met 62 artikelen over sociale driegeleding. Met een aantal inleidende artikelen; artikelen die aspecten van de driegeleding uitwerken en verdiepen, en met korte artikelen die aan de hand van actuele onderwerpen laten zien hoe je vanuit het perspectief van de sociale driegeleding naar de vraagstukken van deze tijd (in economie, politiek, onderwijs e.d.) kunt kijken. Daarmee wordt geïllustreerd hoe een begrip van de sociale driegeleding vaste grond onder de voeten biedt voor wie wil begrijpen wat in deze tijd leeft.
(paperback, 243p)
€ 15,00

klik hier voor meer informatie

VRIJ om te worden wie je bent
Rudolf Steiner

Wat beoogde Rudolf Steiner eigenlijk met de oprichting van de eerste vrije school? Niet alleen dat de kinderen zich naar hun eigen aard en wezen zouden kunnen ontwikkelen - maar ook dat de mens tot het besef zou komen dat er in de samenleving voor ieder een vrije ruimte moet bieden om zich in vrijheid te ontwikkelen.
Deze verzameling van citaten uit voordrachten van Rudolf Steiner maakt duidelijk hoe ver zijn streven met de oprichting van de school eigenlijk wilde reiken.
(Een kleurrijke en fraaie minibrochure, 32p)
€ 3,00

klik hier voor meer informatie

Vrijheid, gelijkheid en broederschap
Grondslagen voor de maatschappij van morgen
Arjen Nijeboer

De drie idealen van de Franse Revolutie leven bewust of onbewust in ieder mens, als oerbeelden voor het sociale leven. In de sociale driegeleding hebben deze drie idealen elk hun eigen gebied: vrijheid in het geestesleven, gelijkheid in het rechtsleven, broederschap in de economie. In deze uitgave wordt de sociale driegeleding helder beschreven en worden vervolgens verschillende actuele vraagstukken vanuit het perspectief van de sociale driegeleding behandeld.
(paperback, 107 pagina’s)
€ 13,75

klik hier voor meer informatie

En KLIK HIER om alle titels in deze rubriek te bekijken.


N I E U W  N I EU W  N I EUW

Karmastudies 2
Rudolf Steiner

Deze uitgave bevat zeven voordrachten uit GA 239, gehouden in 1924 in Praag en Parijs.
Deze voordrachten zijn niet opgenomen in de reeks Karmaonderzoek (van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen). Ze behandelen verschillende individualiteiten en algemene wetmatigheden van het karma.
(hardcover, genaaid, 182p)
€ 25,00

klik hier voor meer informatie

De mens als klankharmonie
van het scheppende wereldwoord
Rudolf Steiner

Over de samenhang van mens, natuurwezens en kosmos
Deze uitgave bevat 12 voordrachten waarin Rudolf Steiner spreekt over de samenhang van mens (microkosmos) en (macro)kosmos. Daarin komen veel bijzondere aspecten aan bod over sterren en planeten, dieren (o.a. insecten, vogels) de etherkrachten, het scheppende wereldwoord, natuurwezens, gezondheid, en de verhouding van de mens tot de hogere wezens.
(hardcover, genaaid, met een aantal bordtekeningen in kleur)
€ 35,00

klik hier voor meer informatie


Slaappatronen
Edmond Schoorel & Nicole Weerts

- De ontwikkeling van gezonde slaap bij kinderen en wat je kunt doen als het niet vanzelf gaat - In deze uitgaven komen nagenoeg alle aspecten van 'slaapproblemen' aan de orde: wat is de betekenis van de slaap / hoe verloopt de slaap 'normaal' / wat gebeurt er 's nachts eigenlijk / betekenis van ritme / wat kun je doen als je kind problemen met slapen heeft (voor zuigelingen, kleuters, schoolkinderen, pubers).
(paperback, 141p)
€ 13,00

klik hier voor meer informatie


LEKKER ZOMERS LEZEN
(voorlezen mag ook)

Ik kan je niet missen!
Quentin Gréban

Op vakantie ontmoet Erik Egel een muizenvriendinnetje, Nicky. Als de vakantie voorbij is missen ze elkaar verschrikkelijk. Ze schrijven elkaar lange brieven en tellen hoeveel nachtjes het nog duurt voordat ze elkaar weer zien.
Prentenboek, gebonden, 26 pagina’s. Kleuterleeftijd
€ 13,95

klik hier voor meer informatie

Tijs en de eenhoorn
Imme Dros & Harrie Geelen

Tijs is verhuisd: nu woont hij bij het bos - maar in het oude huis bij de zee was het veel fijner. Hij loopt weg en komt een eenhoorn tegen. Die bestaat wel niet, Maar Tijs heeft wel eens een eenhoorn getekend en herkent hem direct. Ze gaan samen op zoek naar het oude huis bij de zee.
Met een aanstekelijke tekst van Imme Dros en mooie illustraties van Harrie Geelen: een heerlijk prentenboek voor kleuters vanaf 4 jaar.
Zilveren Griffel 2016
(Hardcover, genaaid, 40 pagina’s)
€ 14,99

klik hier voor meer informatie

Hallo Paard
Vivian French

Een fijngevoelig geschreven en geïllustreerd verhaal over de vriendschap die ontstaat tussen een jongetje en het paard van Catherine, zijn vriendin. Catherine laat het paard en het jongetje geleidelijk aan elkaar wennen, ze voeren en verzorgen het paard samen - en uiteindelijk berijdt het jongetje het paard.
(Hardcover, p. 28)
[Uitgeverij Christofoor] Leeftijd: vanaf 5/6 jaar
€ 14,95

klik hier voor meer informatie

Niet zoenen op de trampoline
Bette Westera

De motor van de bus begint te draaien. Kalle voelt een kriebel in zijn buik. Een grote, wiebelige kriebel. Ze gaan. Helemaal naar Zwitserland. En zijn moeder gaat niet mee. Die staat te zwaaien op de stoep. Ze zwaait nu met twee handen. Zou ze ook een kriebel in haar buik hebben? Of hebben alleen kinderen dat als ze iets spannends doen?
Een gezellig zomers vakantieverhaal, geschikt om voor te lezen vanaf 6 jaar (zelf lezen: circa 8 jaar). Gebonden, 128 pagina’s, met kleurenafbeeldingen.
Van 13,99 voor 5,00
€ 5,00

klik hier voor meer informatie

Hoog boven de wolken
Carolien Ceton

Loos woont alleen met haar moeder. Dat is niet altijd even leuk. Gelukkig kan ze af en toe met haar vader bellen. Als Loos negen jaar wordt gebeurt er iets ergs. Maar op diezelfde dag heeft haar moeder een grote verrassing voor haar.
(hardcover, 130p) Leeftijd: 9+
Van 13,95 voor 5,00
€ 5,00

klik hier voor meer informatie

De vloek van de robijn
Anthony Read

In het derde boek in de reeks over de Baker Street Boys beleven ze weer een spannend avontuur, tegen het decor van het Londen van Sherlock Holmes. Kunnen ze de Indiaase jongen Ravi, die met zijn vader naar Londen is gekomen om de Engelse koningin een robijn te schenken, helpen tegen de geheimzinnige bende die achter hem aan zit?
(gebonden, 164 pagina’s) Vanaf ca 10 jaar. Van 11,50 voor 4,50
€ 4,50

klik hier voor meer informatie

De gestrande meermin
of de opstand op een slavenschip van de VOC
André en Nienke Nuyens

Tegen de achtergrond van waar gebeurde gebeurtenissen is dit het verhaal over de scheepsjongen Jeronimus die in aanraking komt met de wrede praktijken van de slavenhandel. Hij voelt zich verantwoordelijk voor het slavenmeisje Xiomara en raakt in een benarde positie wanneer de slaven tijdens de zeereis in opstand komen.
(gebonden, 204 pagina’s) Leeftijd: 11 jaar en ouder. Van 13,95 voor 5,00
€ 5,00

klik hier voor meer informatie

Emmy & Olivier
Robin Benway

Na lange tijd woont Emmy's buurjongen Olivier opeens weer naast haar, bij zijn moeder. Tien jaar geleden verdween hij van de ene op de andere dag. Vroeger konden ze heel goed met elkaar opschieten, maar hoe zal dat nu zijn, nu ze allebei 17 zijn - en er in tien jaar veel gebeurd is?
Een boek dat aanbevolen wordt voor 'meiden' vanaf ca 14 jaar.
(paperback, Van 14,99 voor 6,90
€ 6,90

klik hier voor meer informatie


Ondertussen in onze kaartenafdeling
De zomer is zeker niet de drukste tijd als het om onze kaartenafdeling gaat. Zodoende hebben we de tijd deels benut door de voorraad aan te vullen en het assortiment uit te breiden. Op dit moment hebben we meer kaarten in de winkel dan ooit tevoren: 2033 stuks!

Een paar van de nieuwe kaarten:

De kleine lezeres
Camille Corot / € 1,10
klik hier voor meer informatie

Tuin met zonnebloemen
Gustav Klimt / € 1,10
klik hier voor meer informatie
 

Ezel en vos
Marie-Laure Viriot - € 1,10 
klik hier voor meer informatie

En tot slot nog wat vers afgeprijsde titels!

De kunst van het mozaïeken
Greet Weitenberg & Marcelo de Melo

Een nuttige handleiding voor wie zich wil bekwamen in het mozaïeken. Na een bespreking van gereedschapen en materialen, volgen 10 projecten in verschillende technieken, die stap voor stap beschreven en afgebeeld zijn. In het laatste deel van het boek volgen nog enkele tientallen voorbeelden om ideeën op te doen.
(hardcover, 159p, vol kleurenafbeeldingen)
Van 24,50 voor 9,90
klik hier voor meer informatie

De Verlichting van het Rozenkruis
Frances A. Yates

Wat tegenwoordig als occultisme wordt beschouwd, was in het verleden een spoor in de toenmalige wetenschap. In deze gedegen uitgave beschrijft de auteur hoe de geschriften van Johann Valentin Andreae (w.o. De alchymische bruiloft van Chrstian Rosenkreuz) wetenschap en cultuur hebben beïnvloed en impulsen gaf aan o.a. het werk van Francis Bacon, Isaäc Newton en René Descartes.
Prachtig verzorgde uitgave (hardcover, genaaid, met afb. in ZW, 278p)
Van 24,50 voor 12,50
klik hier voor meer informatie

Van Mauve tot Mondriaan
Emka Raassen-Kruimel e.a.

Enkele tientallen jaren was laren het middelpunt van een bloeiend kunstleven. Schilders uit binnen- en buitenland verbleven er, beïnvloeden elkaar, zochten nieuwe wegen en stijlen. Deze kleurrijke uitgave vertelt het verhaal van deze periode - en illustreert dat met afbeeldingen van het beste dat in laren gemaakt is - o.a. met werken van Bart van der Leck, Anton Mauve, Piet Mondriaan, Jan Sluijters.
Paperback, genaaid, groot formaat, 159p
Van 24,95 voor 9,90
klik hier voor meer informatie

Watteau
Michiel Plomp e.a.

Mooi verzorgde uitgave, destijds verschenen ter gelegenheid van de Watteau-tentoonstelling in Teylers Museum. Het bevat een ruime keuze uit zijn tekeningen, soms afgebeeld met werk van anderen door wie hij zich liet inspireren (of andersom). Met verschillende inleidende artikelen en beschrijvingen van verschillende wetenswaardigheden over de afgebeelde werken.
(Paperback met flappen, groot formaat, 261p.)
VAN 29,90 VOOR 15,00
klik hier voor meer informatie

Mijn geheime tuin
speciale editie - posterboek
Johanna Basford

Een kleurboek op groot formaat (24,5 x 33 cm). De mooiste 20 tekeningen uit De geheime tuin zijn gedrukt op dun karton, om in te lijsten en op te hangen.
VAN 17,50 VOOR 8,90
klik hier voor meer informatie

De Koning en de kip
Vijf verhalen
Catharina Valckx

Het is een vreemd maar grappig duo: de koning die zichzelf geweldig vindt en zijn eigenwijze vriendin de kip. Hun vriendschap vertoont weleens een barstje en leidt soms zelfs tot problemen. Zeker als er een hongerige wolf verschijnt die dol is op kippen, of een verschrikkelijke huishoudster die juist niet van kippen houdt. Toch komt het altijd weer goed. Want vriendschap overwint alles. - kleuterleeftijd
(hardcover, 157p, genaaid, afb. in kleur)
VAN 17,95 VOOR 6,90
klik hier voor meer informatie

Een meesterlijke streek
Leerling bij de grote schilder Rembrandt
Arne Zuidhoek

Een verhaal over een jongen die schilder wil worden en bij Rembrandt in de leer komt. Het verhaal geeft een beeld van Rembrandt en zijn tijd, en is gebaseerd op historische feiten. De jongen raakt bevriend met het meisje dat model staat voor 'Het joodse bruidje'.
Een deeltje uit de serie Historische helden.
Hardcover, met kleurenafbeeldingen, genaaid, 71p / Leeftijd: vanaf 10 jaar
Van 14,90 voor 5,00
klik hier voor meer informatie

Een raadsel op zolder
Het planetarium van Eise Eisinga
Conny Eisinga

Het verhaal van Douwe, wiens moeder gestorven is terwijl zijn vader zeeman is. Hij wordt opgenomen in het gezin van wolkammer Eise Eisinga in Franeker. Eisinga blijkt een heel bijzondere interesse te hebben - en werkt jaren aan het bouwen van zijn (nu wereldberoemde) planetarium.
(hardcover, 76p, met afb. in kleur, serie Historische Helden) - Leeftijd: vanaf 10 jaar
Van 14,90 voor 5,00
klik hier voor meer informatie