menu
 winkelmandje 

Rudolf Steiner in Nederland (antiquariaat)

Diverse auteurs

tweedehands boek

Herinneringen en ooggetuigeverslagen van de bezoeken die Rudolf Steiner aan Nederland bracht, door o.a. Willem Zeylmans, Leen Mees, Max Stibbe.
Aangevuld met een overzicht van de voordrachten van Rudolf Steiner in Nederland, en kopieën van krantenartikelen, advertenties, aankondigingen etc. (ca 280 pagina's)

In deze unieke verzameling dokumenten en ooggetuigeverslagen van Steiners leerlingen en medewerkers wordt een beeld van Steiner geschetst dat weer nieuwe, deels onbekende kanten van hem belicht.

In hun verslag over voordrachten, kursussen, Steiners bezoek aan de pas opgerichte Vrije School e.d. maken we kennis met Steiners humor en diepe ernst, zijn ongelofelijke kracht en zijn diepe zorgen. Daarnaast zijn er verslagen van Steiner zelf in het boek opgenomen. Opmerkelijk zijn ook de berichten over hoe Steiner de euritmie voor de nederlandse taal ontwikkelde. Voorts vormen de verslagen over de oprichting van de nederlandse Antroposofische Vereniging uniek historisch materiaal. Het boek is voorzien van kranteartikelen en foto's uit die tijd, evenals faksimilé's van enkele programma's en toegangskaarten van deelnemers. Tevens is er een lijst in opgenomen met data en plaatsen van alle voordrachten van Steiner in Nederland. Een boeiend en uniek dokument. Met een voorwoord van Bernard Lievegoed.

Een bonte verzameling van artikelen, anekdotes, foto's, kranteberichten, persoonlijke verslagen van mensen die Rudolf Steiner gekend hebben, allemaal in het teken van het antroposofische leven in Nederland. Met een korte inleiding van Bernhard Lievegoed. In een tweede deel wordt eenzelfde soort materiaal aangedragen m.b.t. de Antroposofische Vereniging als institutie. Veel van het geschrevene is al van (veel) oudere datum; de leesbaarheid is sterk wisselend, maar authentiek en alleen al om die reden aantrekkelijk. Voor de kenner van de antroposofie is deze goed verzorgde en veelzijdige compilatie een bron van vreugde en verrassingen. Voor de buitenstaander lijkt het me een curieuze vlootschouw, waaraan de esoterisch en/of cultuurhistorisch geïnteresseerde lezer toch veel genoegen zal kunnen beleven.

[Pentagon, 1994]

Rudolf Steiner in Nederland (antiquariaat)

Diverse auteurs · alles van deze auteur 

€ 8.50

ISBN 907205217x