menu
 winkelmandje 

Hans Stolp: Natuurwezens 

Voorproefje  

Voorproefje:
een fragment uit ABC Wegwijzer 15: Hans Stolp - Natuurwezens

Een nieuwe, bewuste verbinding

De mensen hebben zich door de eeuwen heen altijd verbonden gevoeld met de natuurwezens. Ze stonden toen immers dichter bij de natuur dan nu meestal het geval is en daarmee ook dichter bij de werkers aan de natuur. Ze hebben hen in het verleden dan ook vele namen gegeven, zoals kabouters, kobolden, elfen of elfjes, nimfen, feeën, trollen, dwergen, eenhoorns, salamanders, sylfen, undinen, gnomen en wortelwezens.

Maar toen de mens langzamerhand zijn oorspronkelijke helderziendheid verloor, raakte hij ook zijn band met de natuurwezens kwijt. Toch leven de natuurwezens nog steeds voort in sprookjes, zoals Sneeuwwitje en de zeven dwergen. En lange tijd wisten velen nog dat sprookjes meer zijn dan alleen maar een illusie en een verborgen werkelijkheid tot uitdrukking brengen. Maar ook dat besef ging verloren: sprookjes worden tegenwoordig door velen alleen nog maar als folklore en fantasie gezien. Daardoor worden ook de natuurwezens alleen nog maar gezien als een illusie en als de uiting van een rijke fantasie.

Deze ontwikkeling is overigens niet alleen maar een verlies. Nu wordt het immers mogelijk de natuurwezens op een nieuwe, bewuste manier terug te vinden. Dat kan echter alleen als we een ontwikkeling doormaken die ertoe leidt dat we als het ware door de sluier heen leren kijken en gevoelig worden voor het rijk van de natuurwezens.

Zo ging het immers ook met de engelen: we vinden hen in onze tijd op een nieuwe manier terug en beginnen te beseffen dat we met hen moeten leren samenwerken en dat we niet alleen maar van hen afhankelijk zijn. Dat leidt ertoe dat we ons heel anders dan vroeger met de engelen verbinden: met begrip voor hun wezen en hun eigenheid en met de bereidheid om met hen samen te werken aan de ontwikkeling van de aarde en de mens.

Datzelfde geldt voor de natuurwezens: in deze tijd vragen ze van ons om ons op een nieuwe manier met hen te verbinden: met begrip voor wie zij zijn en voor wat ze nodig hebben. Ze hopen dat ze samen met ons de aarde kunnen behoeden en tot leven mogen brengen. Er is dan ook een sterke aandrang merkbaar vanuit de wereld van de natuurwezens, een verlangen om met ons samen te werken.

KLIK HIER om deze uitgave te bekijken